+38 (057) 731-60-92 | +38 (057) 719-18-61

Чи може роботодавець звільнити працівника у зв᾿язку із карантином?

12 квітня / 2020

17.03.2020 р. був прийнятий Закон 530-ІХ, яким передбачено низку серйозних змін до трудового законодавства, обумовлених введенням карантину.
Тепер роботодавець може доручити працівникові виконувати протягом певного періоду роботу, визначену трудовим договором, вдома, а також надавати працівнику за його згодою відпустку.

Слід зазначити, що у законі йдеться про виконання працівником вдома саме роботи, яка передбачена трудовим договором, а не будь-якої роботи на розсуд роботодавця.
Норми КЗпПУ продовжують діяти навіть в умовах карантину, тому роботодавець має право змінити трудові обов᾿язки працівника, але виключно в порядку, який встановлений законом, у тому числі – із повідомленням працівника за два місяці про таку зміну.
Те саме стосується робочого часу та інших істотних умов праці.

За відмову продовжити роботу на нових змінених умовах працівник може бути звільнений, але виключно у разі, якщо встановлений законом порядок їхньої зміни був дотриманий.

Тож підстави та порядок звільнення працівника, визначені КЗпПУ, із введенням карантину не змінилися. Працівник, як і раніше, може бути звільнений за власним бажанням, за згодою сторін, а у зв᾿язку із зміною істотних умов праці – лише із дотриманням визначеної законом процедури.

Зараз роботодавець може лише розпочати таку процедуру, а звільнити працівника у зв᾿язку із зміною істотних умов праці матиме право лише після спливу двохмісячного строку. При цьому закон не забороняє роботодавцю в майбутньому за необхідності скасувати таке рішення та залишити працівника на роботі на попередніх умовах.

Зміна місця роботи на період карантину не вважатиметься зміною істотних умов праці, оскільки Законом 530-ІХ безпосередньо роботодавцю надане право доручати працівнику виконання роботи вдома, тобто дистанційно.
Згода працівника на виконання рішення роботодавця на дистанційну роботу також не потрібна.

Що стосується відпустки, у тому числі без збереження заробітної плати, то тут навпаки закон вимагає обов᾿язкового отримання згоди працівника. Без такої згоди роботодавець не має права відправити працівника у відпустку.