+38 (057) 731-60-92 | +38 (057) 719-18-61

Помʼякшення умов карантину: які підприємства можуть розпочати роботу з 11 травня і за яких умов

08 травня / 2020

Більшість українців вже вкрай втомилися від карантину, а бізнес затягує пояси та шукає виходи з кризи. 
Однак є і хороші новини: цього тижня Кабмін підтвердив сподівання співвітчизників на близьке помʼякшення карантинних умов та поступове відновлення нормальної роботи підприємств.
Постановою КМУ від 04.05.2020 р. внесено зміни до «карантинної» постанови № 211 від 11.03.2020 р. та розширено перелік підприємств, робота яких не підпадає під заборону. 

Хто може відновити роботу?

Підпунктом 8 п. 2 ПКМУ № 211 тепер передбачений новий, більш широкий перелік підприємств, які мають право працювати під час карантину.
Так, з 11 травня не заборонена робота суб’єктів господарювання, яка передбачає приймання відвідувачів, якщо ці субʼєкти здійснюють:
- торговельне (виключно в магазинах, зокрема магазинах, що розташовані у торговельно-розважальних центрах) і побутове обслуговування населення,
- діяльність з надання послуг громадського харчування на відкритих (літніх) майданчиках просто неба, діяльності з надання зазначених послуг із здійсненням адресної доставки замовлень та замовлень на винос, 
- діяльність у галузі засобів масової інформації, зокрема точок продажу преси, друкарень, редакцій, логістичних підприємств у сфері доставки паперу та друкованих видань, а також телерадіоорганізацій, афілійованих з ними організацій, які забезпечують їх повноцінне функціонування, зокрема виробництво контенту, а також інших суб’єктів у сфері масової інформації, які забезпечують роботу засобів масової інформації та доставку контенту до телеглядача (провайдерів програмної послуги, операторів телекомунікацій, що забезпечують розповсюдження сигналу телебачення та радіомовлення), інших виробників аудіовізуального контенту;
- діяльність, пов’язану з виробництвом аудіовізуальних творів, зокрема здійснення кіно- та відеозйомки на відкритому повітрі, у транспортних засобах, житлових будинках, спорудах, приміщеннях (у тому числі приміщеннях, призначених для зйомки аудіовізуальних творів (студії, павільйони),
- діяльність адвокатів, нотаріусів, аудиторів та психологів,
- а також діяльність театрів, концертних організацій, музеїв, спортивних закладів. 

Які вимоги має виконувати підприємство із «дозволеного» списку?
 
Якщо вам поталанило і ви увійшли до списку підприємств, які можуть відновити роботу з 11 травня, слід потурбуватися про те, щоб діяльність вашого підприємства відповідала встановленим санітарним вимогам.
Частина таких вимог встановлена у самій Постанові Кабміну.
Наприклад, для підприємств, які здійснюють торговельне і побутове обслуговування населення передбачено, що їх діяльність дозволяється за умови забезпечення персоналу (зокрема захист обличчя, очей, рук) та відвідувачів засобами індивідуального захисту, зокрема респіраторами або захисними масками, у тому числі виготовленими самостійно, перебування у приміщенні не більше одного відвідувача на 10 кв.м торговельної площі, а також дотримання інших санітарних та протиепідемічних заходів.
Від підприємств сфери громадського харчування вимагається дотримання на відкритих (літніх) майданчиках просто неба відстані не менш як 1,5 метра між місцями для сидіння за сусідніми столами та розміщення не більш як двох клієнтів за одним столом (без урахування дітей віком до 14 років) і перебування відвідувачів, крім часу приймання їжі, у засобах індивідуального захисту, зокрема респіраторах або захисних масках.
Поряд з цим 04 травня на веб-сайті МОЗу зʼявився проект розпорядження Головного санітарного лікаря України № 31, який передбачає більш широкий та детальний перелік  санітарних вимог для кожного виду підприємств із «дозволеного» списку.
Хоча станом на день написання цієї статті вказане розпорядження не підписане, скоріше за все до 11.05.2020 р. таке підписання відбудеться і саме цим документом будуть керуватися субʼєкти господарювання, які з вівторка розпочнуть свою роботу.
Розпорядження № 31 встановлює санітарні вимоги для:
- перукарень та салонів краси,
- закладів індивідуального побутового обслуговування населення,
- підприємств торгівлі непродовольчими товарами, 
- закладів громадського харчування,
- нотаріусів, адвокатів, аудиторів,
- користування деякими зонами відпочинку.
Передбачені Розпорядженням № 31 санітарні вимоги дещо відрізняються, оскільки враховують специфіку кожного виду діяльності, але містять і вимоги, які є обовʼязковими для усіх.
Так, у більшості із правил зазначено, що субʼєкт господарювання зобовʼязаний:
- щоранку проводити скринінг температури тіла працівників, які прийшли на роботу, і не допускати до роботи працівників з температурою вище 37,2 або з ознаками респіраторного захворювання,
- забезпечити на вході до закладу наявність засобів обробки рук антисептиками, 
- забезпечити, щоб у приміщенні перебували клієнти у кількості, що не перевищує 1 людини на 10 кв.м.; тобто якщо площа магазину – 100 квадратних метрів, то в ньому одночасно може перебувати не більше 10 покупців,
- пускати лише клієнтів у масках, щоб у них були покриті ніс і рот,
- забезпечити перебування своїх працівників в масках та рукавичках.
Також субʼєкт господарювання повинен забезпечити:
- працівників – пʼятиденним запасом засобів захисту і дезінфекції,
- наявність умивальників та антисептиків, 
- наявність при вході інформації для клієнтів про обмеження в роботі,
- на вулиці перед входом – маркування для черги з дистанцією не менше 1,5 м,
-    вологе прибирання та провітрювання,
- тимчасове відсторонення від роботи осіб із групи ризику: старше 60-ти років та із хронічними захворюваннями, які пригнічують імунітет.

Як організувати виконання санітарних вимог на підприємстві?

Як і завжди, ми рекомендуємо нашим клієнтам оформлювати найважливіші питання діяльності підприємства наказом. Такий захід по-перше, сприяє правильній організації праці, а по-друге, дозволить вам у разі проведення перевірки контролюючими органами довести, що на підприємстві були належним чином вжиті усі  необхідні заходи та виконані санітарні вимоги.
В такому наказі має бути вказаний перелік заходів та правил, яких мають дотримуватися працівники, призначена особа, відповідальна за виконання відповідних завдань. Працівники, яких наказ стосується, мають бути ознайомлені із ним під розписку.

І наостанок хороша новина для усіх.

З 11 травня нарешті дозволено відвідування парків, скверів, зон відпочинку, лісопаркових та прибережних зон, відвідування спортивних та дитячих майданчиків.
Адміністрація зон відпочинку зобовʼязана розмістити інформацію про важливість дистанціювання, забезпечити наявність антисептиків, регулярне прибирання.
Забороненими залишаються організовані заходи на території зон відпочинку, атракціони та розважальні заходи.
Відвідувачі можуть перебувати на території зон відпочинку групами у кількості не більше трьох осіб.
Звичайно, усі ці умови – ще не та свобода, до якої ми звикли, однак можливість вже з вівторка піти до парку без загрози сплатити штраф не може не піднімати настрій.